Orduzu Çınar Ağacı: Revizyonlar arasındaki fark

MalatyaSozluk.com - Malatya'nın Yaşayan Ansiklopedisi
("{{taslak}} Battalgazi’nin Çınarı olarak bilinen çınar ağacı Malatya’ya 7 kilometre uzaklıkta Orduzu Beldesi’nde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii’nde yer almaktadır. Ağacın gövde kalınlığı 7.20 metre olarak ölçülmüştür. Boyu yaklaşık 15 m olan yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemekle birlikte, zamanla içi boşalan ağacın ana gövdeden iki dala ayrıldığı görülmüştür. Dalların g..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
Değişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 2 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{taslak}}
{{taslak}}
[[Battalgazi]]’nin Çınarı olarak bilinen çınar ağacı Malatya’ya 7 kilometre uzaklıkta Orduzu Beldesi’nde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii’nde yer almaktadır. Ağacın gövde kalınlığı 7.20 metre olarak ölçülmüştür. Boyu yaklaşık 15 m olan yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemekle birlikte, zamanla içi boşalan ağacın ana gövdeden iki dala ayrıldığı görülmüştür. Dalların gövde sürgününden büyümüş 8–10 metre boyunda yan dalları mevcuttur. Ağacın gövdesi kısımdan çürümüş ve büyük kovuklar oluşmuştur. Ağacın kök kısmı taş bir duvar örülerek sağlamlaştırılmıştır. Ağacın etrafında gözeler halinde su akmaktadır. [[Battalgazi Çınarı]]’nın bulunduğu alan çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeridir. Rivayete göre 8'inci yüzyılda yaşadığına inanılan Battalgazi, hayvanlarını buraya sulamaya getirmiş; suladıktan sonra elindeki çınar çubuğunu suyun kenarına dikmiş ve o çubuktan da bugünkü çınar ağacı yetişmiştir.<ref>Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset</ref>
[[Battalgazi Çınarı]] olarak da bilinen bu çınar ağacı, [[Malatya]]'ya 7 kilometre uzaklıkta, Orduzu Beldesi'nde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii'nde bulunmaktadır. Ağacın gövde çevresi 7.20 metre ölçülmüştür. Tahmini olarak 15 metre yüksekliğinde olan bu yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemektedir. Zaman içinde içi boşalan ağaç, ana gövdeden iki ayrı dala bölünmüştür. Ayrıca gövde sürgününden çıkan 8-10 metre boyunda yan dallar da bulunmaktadır.
 
Ağacın iç kısmı çürüyerek büyük kovuklar oluşturmuştur. Ağacın sağlamlığını korumak için kök kısmı etrafına taş bir duvar örülmüştür. Ağaç etrafında ise gözeler şeklinde su kaynakları bulunmaktadır, bu da ziyaretçilere güzel bir manzara sunmaktadır. Battalgazi Çınarı'nın bulunduğu alan, çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeri olarak hizmet vermektedir.
 
Rivayete göre, Battalgazi adıyla bilinen kahramanın 8. yüzyılda bu bölgede yaşadığına inanılmaktadır. Battalgazi, hayvanlarını buraya sulamak için getirdiği bir gün, sulama işlemi sonrasında elindeki çınar çubuğunu su kenarına dikmiş ve bu çubuktan günümüzdeki çınar ağacı yetişmiştir. Bu nedenle bu çınar ağacı, Battalgazi'nin hatırasını yaşatan ve önemli bir ziyaret noktası olarak kabul edilmektedir.
<ref>Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset</ref>


{{kaynakça}}
{{kaynakça}}
[[Kategori:Anıt]]

12.03, 19 Mayıs 2023 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu madde taslaktır. Düzenlenmesi gerekmektedir. Tartışma sayfasından sizde katkıda bulunabilirsiniz.

Battalgazi Çınarı olarak da bilinen bu çınar ağacı, Malatya'ya 7 kilometre uzaklıkta, Orduzu Beldesi'nde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii'nde bulunmaktadır. Ağacın gövde çevresi 7.20 metre ölçülmüştür. Tahmini olarak 15 metre yüksekliğinde olan bu yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemektedir. Zaman içinde içi boşalan ağaç, ana gövdeden iki ayrı dala bölünmüştür. Ayrıca gövde sürgününden çıkan 8-10 metre boyunda yan dallar da bulunmaktadır.

Ağacın iç kısmı çürüyerek büyük kovuklar oluşturmuştur. Ağacın sağlamlığını korumak için kök kısmı etrafına taş bir duvar örülmüştür. Ağaç etrafında ise gözeler şeklinde su kaynakları bulunmaktadır, bu da ziyaretçilere güzel bir manzara sunmaktadır. Battalgazi Çınarı'nın bulunduğu alan, çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeri olarak hizmet vermektedir.

Rivayete göre, Battalgazi adıyla bilinen kahramanın 8. yüzyılda bu bölgede yaşadığına inanılmaktadır. Battalgazi, hayvanlarını buraya sulamak için getirdiği bir gün, sulama işlemi sonrasında elindeki çınar çubuğunu su kenarına dikmiş ve bu çubuktan günümüzdeki çınar ağacı yetişmiştir. Bu nedenle bu çınar ağacı, Battalgazi'nin hatırasını yaşatan ve önemli bir ziyaret noktası olarak kabul edilmektedir. [1]

Kaynakça

  1. Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset